Rast platov vo verejnej a štátnej sfére neovplyvní fiškálne ciele SR

10.10.2013 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) – Zvýšenie platov vo verejnej a štátnej službe je podľa premiéra SR Roberta Fica dobrou správou pre Slovensko.

Platy sociálnych pracovníkov, hasičov či záchranárov totiž nerástli od roku 2010. Podľa premiéra tak navýšenie platov dokonca neohrozí ani fiškálne ciele Slovenska a štátny deficit na konci roka bude pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

"Vláda prijala v poslednom období celý rad opatrení na získavanie zdrojov. Urobili sme reformné kroky vo finančnej správe, aby bol lepší výber daní, robíme historické reformy v oblasti štátnej správy, robíme opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Preto po niekoľkých rokoch pristupujeme k zmene stavu, keď bol rast miezd vo verejnej správe zmrazený," povedal dnes pred začiatkom rokovania vlády SR premiér Robert Fico.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zároveň na tlačovej besede avizoval, že po dvoch rokoch poklesu reálnych miezd v slovenskom hospodárstve by mali na konci tohto roka dosiahnuť rast na úrovni 1 %. "Týka sa to všetkých zamestnancov, teda vo verejnej aj štátnej správe," povedal Kažimír. Tiež podotkol, že navýšenie miezd je výsledok úsilia terajšej vlády.

"Na to, aby sme mohli zvýšiť mzdy v štátnej a verejnej správe pre 343.000 ľudí, museli sme škrtať výdavky v jednotlivých kapitolách a museli sme prijať opatrenia, ktoré smerujú k ekonomickému rastu. Taktiež sme prijali aj kroky na zlepšenie výberu daní," priblížil Kažimír.

Celkový dopad kolektívneho vyjednávania na rozpočet verejných financií bude v sume 130 miliónov eur. "Aj s týmito výdavkami bude deficit v tomto roku pod 3 % a budeme spĺňať všetky medzinárodné záväzky, ktoré sa od Slovenska vyžadujú," dodal Kažimír.
 

Vyberte región